Communicatie verbonden met het natuurlijk gedrag van onze paarden. Verdiep je in het natuurlijk gedrag van je paard, zijn of haar communicatie en respectvol paardvriendelijke samenwerking. Ervaar wat dit jullie brengt in de dagelijkse omgang en training. Training zonder druk en het leren stellen van vragen met positieve bekrachtiging. leer met jouw paard communiceren! Hoe gaaf is dat?  Leer signalen te lezen die jouw paard aan je aangeeft. Denk aan grenzen, pijn maar ook plezier. Je ontdekt waarom jouw paard gedrag vertoont waar je vragen bij hebt. 

 

 

 

Hoe waardevol is grondwerk?

Elke combinatie paard en mens wordt afgestemd begeleid in de voor hun juiste werkwijze. Geen enkel paard en mens is hetzelfde dus we gaan eerst samen kijken wat jullie nodig hebben. Zonodig in samenwerking met andere deskundigen om de begeleiding uniek af te kunnen stemmen. 

 

 

Zet je communicatie kracht bij door grondwerk. D.m.v. grondwerk oefeningen leer je hoe jij met jouw paard communiceert en wordt duidelijk waar eventuele knelpunten en onduidelijkheden vandaan komen. Hoe sta jij naast jouw paard? Hoe voelt natuurlijke en respectvolle samenwerking  en hoe pak je dit aan? Versterk je connectie door wederzijds begrip en samenwerking. Deze basis in de omgang met jouw paard is bijzonder belangrijk. Je traint het lijf van jouw paard in kracht, soepelheid en lenigheid. Grondwerk versterkt jouw paard ook mentaal enorm. Je bouwt zelfvertrouwen en zekerheid op door de positieve benadering.  Jij leert welk effect jouw communicatie heeft op jouw paard. Dit maakt de band dieper en dieper. Ook jouw zelfvertrouwen en zekerheid zal toenemen. Zo waardevol is grondwerk dus!

Energie... Ik praat veel over energie. Waarom? Bij alles wat je doet of niet doet breng je energie over of neem je energie mee. Elke cel bestaat uit energie anders kúnnen wij niet leven. Alles op deze aarde bestaat uit trilling. Zodra jij in contact bent met jouw paard werk je met energie. Of jij je hier nu bewust van bent of niet. Hoe voel jij je? Hoe benader jij jouw paard? Wat denk je op dat moment? Hoe vraag jij íets aan jouw paard? Wat is de klank van jouw stem? Welke kracht of zachtheid gebruik jij bij het omgaan met jouw paard? Hoe voelt de omgeving? Dus werkelijk je hele omgang bestaat uit energie. Ik help jullie graag om je hier bewust van te zijn en ik help je graag om hiermee om te gaan. Wanneer jij je bewust bent van de inwerking van jouw energie gaan er veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen.  

 

Belangrijk: een ontspannen paard stroomt beter door in zijn of haar lijf. Ontspanning creëren staat op nummer 1. Ontspanning zorgt voor mentale en lichamelijke rust en maakt ook dat jij en jouw paard ruimte hebben om te kunnen leren. 

 

Loswerken

Hoe mooi is het om los met jouw paard te werken en te ervaren hoe jouw energie, houding, ademhaling werkt in verbinding met die van jouw paard? Leer samen te werken door te communiceren in de taal van jouw paard. 

 

Balanslijn

De balanslijn is een hele lichte enkele lijn die gebruikt wordt om jouw communicatie, lichaamstaal, houding en energie af te stemmen samen met jouw paard. Deze lijn is een neckrope waardoor de " besturing" aan het hoofd wordt weggenomen en je voor mooie uitdagingen en inzichten komt te staan. Deze lijn is ook een mooie tussenstap naar volledig los werken naast jouw paard. Ik ben enorm fan van deze lijn!  

 

Werken aan de hand, werken met lange teugels, werken aan de enkele lijn en dubbele lange lijnen: 

Gymnastiserende oefeningen die de nadruk leggen op de lengtebuiging en het ontwikkelen van de draagkracht dmv rechtrichtende oefeningen. Hierbij komt de communicatie ( hoe vraag jij dit aan je paard?) en het werken met jouw energie duidelijk naar voren. Deze training geeft enorm veel meerwaarde voor zowel het lijf van jouw paard, de band die je opbouwt en de basis voor het rijden en leren dragen van de ruiter. Ook als je een fanatieke ruiter bent geven deze trainingen een mooie versterkende in of aanvulling op jouw training. 

 

 

Spelend gymnastiseren met lange teugels en dubbele lange lijnen: 

Zet een leuke route uit met verschillende pionnen, draaiingen, bochtjes en spelletjes onderweg. Een spelletje om te zoeken afgewisseld met een volte om pionnen. Je kunt eindeloos combineren met allemaal leuke ideeën. 

 

Rechtrichten, scheefheid    

Heb jij het vermoeden dat jouw paard niet recht loopt? Zie jij links en rechts ongelijke bespiering? Buigt jouw paard aan de ene kant makkelijker in dan aan de andere kant? Valt jouw paard op de binnenschouder en zie jij terugkomende overbelasting? Bokt jouw paard wel eens op een bepaalde hand van lopen? Loopt jouw paard kort van achter en loopt hij met zijn hoofd omhoog? En zo zijn er tal van signalen van scheefheid. Dit komt énorm veel voor en kan zeker bij langdurige scheefheid ernstige blessures geven. Ik werk vanuit het basisprincipe vanuit de klassieke rijkunst waarin het paard leert dragen vanuit de achterhand, werkt vanuit een goede gewichtsverdeling over de 4 benen, een mooie uitgelijnde lengtebuiging en correcte buiging en rechte lijnen. Vanuit deze principes leidt jij je paard vanuit het klassieke systeem recht op. Zodra de mens met het paard gaat werken gaan wij vragen stellen die paarden vanuit hun natuur niet leren zoals het dragen van een ruiter. Nu hebben we het over het paard gehad maar hoe zit het met jouw scheefheid? Om uit een cirkel te kunnen komen waarin jij op jouw paard vanuit je eigen scheefheid inwerkt is het prioriteit om zelf aan jouw eigen lijf te gaan werken. Wordt je bewust van je eigen houding en inwerking. Hier kunnen we samen naar kijken. Volgende vraag: past jouw tuig goed? Werk je met onjuist of niet passend materiaal dan creëer je pijn en pijn creëert blokkades en scheefheid. Leer deze signalen te herkennen! 

 

Target training

Leer jouw paard ontspannen door het werken met targets. Doordat jouw paard deze targets als positief ervaart kun je deze inzetten om spanning los te laten, zelfverzekerdheid vergroten, gymnastiseren, leren onderzoeken en deze training geeft ongelooflijk veel plezier in de band met je paard. Jouw paard staat te trappelen om met je te gaan samenwerken.

 

 

Werken met de bodywrap 

Werk met de bodywrap van de TTouch methode van Linda tellington. Help je paard zich meer bewust te worden van het eigen lijf en help de balans en rust te verbeteren. 

 

Met spel weer lekker in je vel: Hoe belangrijk is plezier? Ervaar hoe dit jullie contact versterkt! We gaan aan de slag met verschillende spelvormen die bijdragen aan een ontspannen setting. Spel is niet zomaar spel. Deze spelvormen triggeren het natuurlijk systeem van jouw paard waardoor stress gaat zakken en focus en ontspanning ontstaan. Ook wanneer jouw paard geblesseerd is en moet revalideren is dit een uitkomst. Deze spelvormen werken fantastisch mee aan een mooie positieve stroming door het lijf van jouw paard. Waarom? Omdat hij of zij hier simpelweg enorm blij van wordt dus jij ook. Denk aan zoekspelletjes met voedsel, speurwerk, behendigheid, denkwerk. Op deze site staan foto's met voorbeelden zoals de snuffelmat.

 

Werken met muziek: Voel wat muziek met jou doet en met jouw paard. Muziek brengt emotie, rust, plezier en motivatie. Let wel op de signalen van jouw paard wanneer deze de muziek als niet prettig ervaart. 

 

Vrijheidsdressuur: Gave oefeningen die jouw paard lenig maken terwijl je bezig bent met communicatie, ontspanning en plezier.

 

Schriktraining: Spelenderwijs aan de slag met gewenning of angst. 

 

Trainen in het bos of de omgeving buiten stal

Hoe fijn zou het zijn dat jullie lekker ontspannen buiten kunnen wandelen of rijden? Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Je leert goed te communiceren met jouw paard en je krijgt het vertrouwen dat jullie dit samen aan kunnen. 

 

 

 

🐎❤

Wat ik graag mee wil geven is dat grondwerken een serieuze training is die fysiek en mentaal veel van je paard vraagt maar ook van jou. Ben je bewust van de balans in je training en bouw rust in om alles te verwerken en ook het lijf niet te overbelasten. Liever kortere momenten met veel plezier dan een lange belastende training waar stress uit voortkomt.