Communicatie verbonden met het natuurlijk gedrag van onze paarden. Verdiep je in het natuurlijk gedrag van je paard, de communicatie en respectvol paardvriendelijke samenwerking. Ervaar wat dit jullie brengt in de dagelijkse omgang en training. Training zonder druk maar stellen van vragen met positieve bekrachtiging.

 

Leer jouw paard lezen en leer met jouw paard communiceren! Hoe gaaf is dat? 

 

 

Hoe waardevol is grondwerk?

Zet je communicatie kracht bij door grondwerk. D.m.v. grondwerk oefeningen leer je hoe jij met jouw paard communiceert en wordt duidelijk waar eventuele knelpunten en onduidelijkheden vandaan komen. Hoe sta jij naast jouw paard? Hoe voelt natuurlijke en respectvolle samenwerking  en hoe pak je dit aan? Versterk je connectie door wederzijds begrip en samenwerking. Deze basis in de omgang met jouw paard is bijzonder belangrijk. Je traint het lijf van jouw paard in kracht, soepelheid en lenigheid. Grondwerk versterkt jouw paard ook mentaal enorm. Je bouwt zelfvertrouwen en zekerheid op door de positieve benadering.  Jij leert welk effect jouw communicatie heeft op jouw paard. Dit maakt de band dieper en dieper. Ook jouw zelfvertrouwen en zekerheid zal toenemen. Zo waardevol is grondwerk dus!

 

Voorbeelden:

 

Loswerken en freestylen

Hoe mooi is het om los met jouw paard te werken en te ervaren hoe jouw energie, houding, ademhaling werkt in verbinding met die van jouw paard? Leer samen te werken door te communiceren in de taal van jouw paard. 

 

 

Werken aan de hand of met lange teugels. Gymnastiserende oefeningen die de nadruk leggen op de lengtebuiging en het ontwikkelen van de draagkracht dmv rechtrichtende oefeningen. Hierbij komt de communicatie ( hoe vraag jij dit aan je paard?) en het werken met jouw energie duidelijk naar voren. Deze training geeft enorm veel meerwaarde voor zowel het lijf van jouw paard, de band die je opbouwt en de basis voor het rijden en leren dragen van de ruiter. Ook als je een fanatieke ruiter bent geeft het werken aan de hand een mooie versterkende aanvulling op de training.

 

Rechtrichten, scheefheid    

Heb jij het vermoeden dat jouw paard niet recht loopt? Zie jij links en rechts ongelijke bespiering? Buigt jouw paard aan de ene kant makkelijker in dan aan de andere kant? Valt jouw paard op de binnenschouder en zie jij terugkomende overbelasting? Bokt jouw paard wel eens op een bepaalde hand van lopen? Loopt jouw paard kort van achter en loopt hij met zijn hoofd omhoog? En zo zijn er tal van signalen van scheefheid. Dit komt énorm veel voor en kan zeker bij langdurige scheefheid ernstige blessures geven. Ik werk vanuit het basisprincipe vanuit de klassieke rijkunst waarin het paard leert dragen vanuit de achterhand, werkt vanuit een goede gewichtsverdeling over de 4 benen, een mooie uitgelijnde lengtebuiging en correcte buiging en rechte lijnen. Vanuit deze principes leidt jij je paard vanuit het klassieke systeem recht op. Zodra de mens met het paard gaat werken gaan wij vragen stellen die paarden vanuit hun natuur niet leren zoals het dragen van een ruiter. 

 

Spelletjes:  Hoe belangrijk is plezier? Ervaar hoe dit jullie contact versterkt!

 

Werken met muziek: Voel wat muziek met jou doet en met jouw paard. Muziek brengt emotie, rust, plezier en motivatie. Let wel op de signalen van jouw paard wanneer deze de muziek als niet prettig ervaart. 

 

Vrijheidsdressuur: Gave oefeningen die jouw paard lenig maken terwijl je bezig bent met communicatie, ontspanning en plezier.

 

Schriktraining: Spelenderwijs aan de slag met gewenning of angst. 

 

Trainen in het bos of de omgeving buiten stal

 

🐎❤

Wat ik graag mee wil geven is dat grondwerken een serieuze training is die fysiek en mentaal veel van je paard vraagt maar ook van jou. Ben je bewust van de balans in je training en bouw rust in om alles te verwerken en ook het lijf niet te overbelasten. Liever kortere momenten met veel plezier dan een lange belastende training waar stress uit voortkomt. 

 

Afspraken zijn op eigen risico. 

Je kunt bij mij in Prinsenbeek op onze locatie komen oefenen! Soms is het heel waardevol om eerst bij een ander te ervaren hoe dit voelt waarna je zelf met je eigen paard aan de slag kan. Uiteraard kom ik ook naar jou toe.